Midsommartårtan?

Bak & Mat, Högtider - stora & små, Kök / Permalink / 0
Jag fick fråga på Instagram om receptet på dotterns födelsedagstårta och självklart delar jag med mig av receptet. Är helt ljuvlig även som midsommartårta! Kommer från boken Systrarnas Söta av just systrarna Eisenman fast jag har modifierat den lite. Som ni vet fick ju dottern diabetes för tre år sedan så det där med tårtor är lite trickigt men den här är så bra för henne med lite modifiering. 


Jordgubbspannacottatårta

Pajdeg 

17 st  digestivekex (jag tog osötade)

100 gram  smält smör 

 

Fyllning 

6 st  gelatinblad 

6 dl  vispgrädde 

1,5 dl  strösocker (jag använde ICA sötströ)

500 gram färska jordgubbar. 

400 gram philadelphiaost 

färska bär, till garnering (jag tog jordgubbar och blåbär)

 

Gör så här!

1. Krossa kex fint och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vänta ca 5 minuter. 

3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. Går bra att ställa ut en stund eller röra i kastrullen över en skål med vatten. 
 
5. Mixa jordgubbarna med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa lätt till en slät kräm och häll den i pajformen.

6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller helst över natten. Ska stelna ordentligt. Servera med färska bär och njut!


Vi var 15 gäster på dotterns kalas och jag gjorde två tårtor som räckte perfekt! 

Till top