Petit choux - semla

Bak & Mat / Permalink / 1
Det har ju börjat bli semle-tider och här kommer ett väldigt gott recept på en semla som man gör av Petit choux-deg. Ännu ett bra alternativ om man vill undvika socker då smeten inte innehåller något socker alls. Mandelmassan kan man även den göra "sockerfri". Hur ser ni nedan!
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration

 

Petit Choux 

3 dl vatten

100 gram smör

2 dl vetemjöl

3 ägg

 

Så här gör du :

Mät upp vatten i en kastrull och ställ på spisen. Skiva ner smöret i kuber och låt smör och vatten koka upp under uppsikt. Ta bort kastrullen från värmen och rör i vetemjölet. Nu ska du röra riktigt kraftigt med en träslev eller en trägraffel. Smeten ska lossna från kastrullens kanter när den är klar. Låt svalna en stund, ca 10-15 minuter. När smeten svalnat rör du ner ett ägg i taget under kraftig omrörning. Smeten blir först väldigt lös men fortsätt tills den blivit slät och blank. Spritsa ut i önskad storlek på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter. Låt kallna och klipp sedan av ett litet "lock". 

Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
 
Fyll dom med vispgrädde och antingen köpt eller egengjord mandelmassa. Receptet nedan räcker till ca 3 semlor om man gillar mandelmassa!
 
0,75 dl mandelmjöl
1 msk strösocker eller sötströ (ICA:s)
1 msk mjölk
 
Rör ihop allt till en smet och förvara kallt under tiden du gräddar semlorna. Sedan är det bara klippa en lock när semlorna svalnat och klicka på mandelmassan och dekorera med osötad vispgrädde! Pudra med florsocker eller servera utan. Mums!
Till top