Citron och vallmokaka
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Kakan
- smör och ströbröd till formen
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 msk finrivet citronskal
- 3 dl socker
- 3 ägg
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl filmjölk (3 %)
- 3 msk färskpressad citronsaft
- 3 msk vallmofrön
Glasyr och dekoration
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 1 dl florsocker
- finrivet citronskal och vallmofrön till garnering
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smöra och bröa en form som rymmer ca 2 liter.
3. Låt smöret bli rumsvarmt och vispa sedan ihop med det rivna citronskalet och sockret. Vispa tills det blivit mjukt och ta sedan i ett ägg åt gången under vispning.
4. Blanda mjölet och bakpulvret i en egen bunke och häll det sedan i den övriga blandningen tillsammans med filmjölk, citronsaft och vallmofrön. Vispa ihop till en smet.
5. Häll i formen och grädda 35-45 min i nedre delen av ugnen. Kolla med sticka. Den ska vara lite kladdig när du tar ut den. Låt den svalna ordentligt i formen annars smälter glasyren. Ta ur den ur formen försiktigt och lägg på ett fat.
6. Rör ihop florsocker och citronsaften till glasyren och häll över den svalnade kakan. Häll gärna en "pöl" i mitten och vicka sedan på fatet så det rinner ut över kanten på kakan. Toppa med vallmofrön och rivet citronskal.
7. Redo att avnjutas!
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration