Rabarber- och kardemumma kaka

Bak & Mat, Trädgårdsliv / kardemumma, rabarber, rabarberkaka / Permalink / 0
Igår skördade jag årets första rabarber. Så otroligt härligt för jag älskar rabarber. För mig är det verkligen sommar och den känslan är ju aldrig fel. Jag provade att göra en ny kaka med rabarber och kardemumma, underbar kombo. Självklart får ni receptet.

(null)
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration 

Rabarber och kardemumma kaka 

Rabarber:

  • 4-5 stjälkar rabarber
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk strösocker

Sockerkakssmet:

  • 100 g smör, rumsvarmt 
  • 2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk 
(null)
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration 

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form. Funkar både med en sockerkaksform eller en form med löstagbar botten tex. 
  2. Skär rabarbern i tunna skivor och blanda i en skål med socker och kardemumma.
  3. Vispa rumsvarma smöret och sockret med elvisp till en smet. Ta därefter i ägget, bakpulver och vaniljsocker och vispa lite till.
  4. Häll i mjöl och mjölk och vispa ihop till det blandat sig.
  5. Rör därefter i den sockrade rabarbern med en slev. 
  6. Häll smeten i formen och grädda sedan i 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. 
  7. Kolla av med en provsticka. Den får gärna vara lite kladdig och inte helt torr.
  8. När den är klar, låt den svalna i formen.
  9. Pudra över med florsocker och servera antingen som den är eller med vaniljsås!
         


Till top