En helt ny värld!

Bak & Mat / Permalink / 29
Hej på er, det var ett tag sen sist men nu ska jag försöka att kika in lite oftare. Anledningen till mitt "uppehåll" är att för nästan exakt en månad sen fick vi ett besked som kom att förändra vårt liv för all framtid. Dottern hade varit hängig ett tag och jag tog henne till vårdcentralen. Det som vi trodde var ett rutinbesök pga en envis förkylning blev verkligen inte som vi tänkt oss. Efter provtagning fick vi beskedet att vår lilla ängel hade fått diabetes! Ja, jag får erkänna att det var verkligen ett chockbesked som gjorde att marken fullkomligt försvann under oss. Blev akutinlagda på sjukhus där vi fick tillbringa 1,5 vecka och nu håller vi sakta men säkert att finna oss till rätta i en helt ny värld. Det är en väldans massa nya rutiner med mat på någorlunda bestämda tider, provtagningar dygnet runt och dottern ska ha insulin i sprutform 5 gånger varje dag men hon är verkligen helt fantastiskt duktig och så tapper! Självklart har vi dagar då vi är otroligt ledsna över detta då det är en livslång sjukdom som inte går att bota men vi har bestämt oss för att vi kommer inte låta den styra oss utan vi ska styra den!!



Som ni vet sedan tidigare älskar vi att baka och nu när vi behöver tänka på vad vi stoppar i oss gäller det att hitta nya recept med mindre socker och mjöl. Jag har alltid trott att det är "socker" som diabetiker ska hålla sig ifrån men det är intaget av kolhydrater som måste regleras med insulin. Har börjat att lusläsa recept som har mindre kolhydrater och då är det perfekt att kika på både GI och LCHF. Självklart ska dottern inte sättas på diet utan det är för att vi ska lära oss om mat och fika som är "snälla" mot hennes blodsocker. Igår premiärbakade vi kokostoppar som endast innehåller mindre än 1 kolhydrat per topp, kan jämföras med en skiva bröd som ligger på ca 10... Men receptet är inte bara bra för diabetiker utan vi alla borde ju faktiskt tänka på att inte fylla kroppen med onyttigheter. Kommer att bjuda på fler recept framöver, allt eftersom vi provar oss fram men har ni tips och idéer vill jag gärna få ta del av dessa!

Kokostoppar (ca 25 st)
50 g margarin
2 ägg
1 dl Stevia lättströ istället för vanligt strösocker
1 påse, 200 g riven kokos

Smält matfettet och låt det svalna. Blanda samman ägg och Stevia, vispa. Tillsätt kokos och matfett och låt därefter smeten svälla i ca 10 minuter. Klicka ut dem på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
Till top