Pepparkakscheesecake

God fortsättning. Hoppas ni haft en härlig julhelg. Vi har haft fullt upp i 4 dagar så nu blir det lite avkoppling resten av veckan. Annandag jul firades traditionsenligt hos mor med lutfisk och vi bjöds på en fantastisk efterrätt,  pepparcakscheesecake. Så jag "snodde" idén och gjorde den igår när vi hade gäster hemma. Bytte ut sockret mot ICAs sötströ och tog pepparkakor utan tillsatt socker.


Jag serverade den med en jordgubbssås som vi även har till ris a la malta. Man värmer 500 gr frysta jordgubbar i en kastrull. Mixar röran sedan slät och låt kallna. Supergott! Kan sötas vid behov.

Här hittar ni receptet!
Related Posts with Thumbnails

 God Jul!

Nu är bordet dukat, skinkan griljerad och endast gästerna saknas. Önskar er alla en riktigt underbar God Jul! 



Related Posts with Thumbnails

 Hallon och saltlakritsmarshmallows

I år provade vi att göra ett nytt julgodis, Hallon och saltlakritsmarshmallows. Jag insåg att receptet enkelt skulle kunna modifieras för att passa dottern som har diabetes. Jag bytte ut gelehallon och marshmallow mot de sockerfria varianterna som deBron har. Finns ett stort utbud hos Coop tex. Jag doppade dem i Stevia socker istället för florsocker. Blev såååå goda!!!


Receptet finns här!
Related Posts with Thumbnails

 Dan före dan...

Nu är det nära... Imorgon är det Julafton och jag misstänker att det råder febril aktivitet ute i folkhemmen. Själv har jag tagit ledigt för att fixa de sista förberedelserna.  I år kommer vi ha Julafton hos oss i dagarna två, både på självaste Dagen men även på Juldagen. Tänkte bjuda på ett enkelt dukningstips där en pepparkaksdeg kan bli så här fina placeringskort!


Related Posts with Thumbnails

 Jultradition sedan 1999...

Första julen som nybliven mamma gjorde jag en rätt som blev en favorit på julbordet nämligen brysselkålspaj. Inte visste jag då att 17 år senare gör jag den fortfarande. Dessutom har den även blivit ett måste på uppesittarkvällen, så de senaste åren har det blivit två pajer varje jul. Rekommenderas verkligen som ett grönt inslag till julmaten!  

Receptet finns här.
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Juldukning

Ett litet tips på en enkel juldukning så här i väntan på Julafton. Tag en servett och vik den omlott i smala veck. Knyt ett fint band i mitten. Jag har använt ett i tyg med passande texten "God Jul" som finns i hobbybutiker. Enkelt och effektfullt!

 

 

Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Huset på plats!

Då var huset på plats med hjälp av bästa dottern. I vårt julhem så hör det till att vi fixar ett pepparkakshus efter bästa förmåga, lite snett och lite kladd. Precis som det ska vara!

 
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Änglaklocka

En liten änglaklocka från Svenskt Tenn har flyttat in. Barnen frågade om de ska ringa i den när de vill ha mat... hmmmm... 

 
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Trillingnöt på godisbordet

Trillingnöten försvann ju från Alladin asken för ett par år sedan trots mångas protester. Men det är faktiskt inte alls svårt att göra egna. Sedan dess har vi som tradition att helt enkelt göra egna "trillingnötter". Roliga att ge bort också i en fin strut.
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration 
 
Så här gör du:
 
Använd hela hasselnötter. Om du vill kan du rosta dem lätt i stekpannan innan men det behövs inte. 
 
Smält ca 3/4 av vald mängd choklad i vattenbad. Lägg i de hela nötterna och rör om så de täcks med choklad ordentligt.
 
Ta upp dem tre och tre med en gaffel. Låt stelna på bakplåtspapper.
 
Smält sedan resten av chokladen. Doppa alla "trillingar" en gång till och låt stelna igen. Spara lite choklad som hålls smält under tiden nötterna kallnar.
 
Slutligen ringlar du den sista chokladen över de kalla nötterna. Använd en liten tesked och för fram och tillbaks över nötterna.
 
Related Posts with Thumbnails

 Mozartkulor utan tillsatt socker

Igår tipsade jag ju om att man kan göra egen nougat utan tillsatt socker (bjuder på receptet nedan ifall ni missade). Den är också perfekt som bas när man vill göra egna Mozartkulor! De kan man nämligen göra utan att behöva ha en massa sockriga produkter.
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration

 

Nougat utan tillsatt socker

200 gr mandelsmör

200 gr Cloetta choklad utan tillsatt socker

 

Gör så här:

Smält ihop mandelsmör och choklad på svag värme.

Häll i en form klädd med bakplåtspapper för att stelna. 

Tips! Gör halva receptet som wienernougat dvs rör i rostade mandelspån i hälften av smeten. Låt stelna i olika formar.

 

Sockerfri mandelmassa

Rör ihop valfri mängd mandelmjöloch en skvätt mjölk till lagom konsistens.

Här gäller det att prova sig fram. En del sorter av mandelmjöl är INTE goda för detta. Tror att ICA:s egna var den som jag tyckt var bäst.

 

Mozarkulor

Gör receptet på nougaten.

Gör receptet på mandelmassan.

Skär nougaten i små kuber, rulla in i mandelmassan.

Doppa sedan i valfri mörk/ljus choklad utan tillsatt socker och ringla över smält vit choklad som dekoration.

Låt stelna kallt. Klara att servera!

 

 

 

Related Posts with Thumbnails

 Nougat utan tillsatt socker

Så här års är det många som gör eget julgodis, även vi. Men vi måste ta hänsyn till att dottern har diabetes och göra mer som vi kallar "Ella-vänligt" godis. Dessutom behöver vi ju alla dra ner på sockret! Här kommer ett recept på smarrig wienernougat.
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
 

Nougat utan tillsatt socker

200 gr mandelsmör

200 gr choklad utan tillsatt socker

Mandelspån i valfri mängd, använd gärna rostade för mer smak

 

Gör så här:

Smält ihop mandelsmör och choklad på svag värme.

Rör sedan i mandelspån.

Häll i en form klädd med bakplåtspapper för att stelna. 

Därefter är det bara att skära upp i lagom bitar.

Supersmarrigt!!

 

 
Related Posts with Thumbnails

 Tänt varde Lucia...

Idag firas ju Lucia på många platser i vårt avlånga land och själv började jag dagen med att tända mitt nya Luciatåg. Klassikern signerad Lisa Larson som började tillverkas 1980 och fortfarande sprider ljus i juletid. 

 
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Fikonchutney till glöggen

Hemma hos oss är det en tradition att bjuda på fikonchutney till glöggen på julafton. Är makalöst god med smakrika ostar. Kul också att ha med som "gå-bort-present". Jag hade med en burk till helgens "christmas party". 
 
Du behöver:
 
200 g torkade fikon
1½ dl vatten
pressad saft av ½ citron
2 msk grovhackade valnötter
1 msk röd vin eller madeira
 
Strimla fikonen med en sax direkt i en kastrull. Häll över vatten och citronsaften. Puttra utan lock i ca 10 minuter på svag värme. Låt svalna och rör ner vin och valnötter. När röran kallnat lägg upp den i en burk med tätt lock. Supergod med pepparkakor och en bit ost. 
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Västerbottensticks

Igår var vi iväg på "christmas party" hos kompisar. En väldigt trevlig tradition som mannen i familjen tagit med från Australien. Alla skulle ha med något bidrag till buffén och vårt blev bla de här sticksen med västerbottenost och timjan. 

 
Så goda och dessutom superenkla att göra. 
 
Tag tunnbröd och pensla med olivolja. Dela i 8 långa bitar, görs enklast med sax. Lägg ut på bakplåtspapper och strö över riven västerbottenost och torkad timjan. Grädda ca 5 min i 225 grader. Håll koll så de inte bränns. Låt svalna på galler. Servera i tex höga glas. Vi skulle ju bort så jag klädde en plastburk med juligt papper och vips var de redo att bjudas på.
 
 
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Related Posts with Thumbnails

 Välkommen December!

Ja, då var den äntligen här. Årets mysigaste månad, december! Tiden på året då vi njuter av glögg och pepparkakor. Ett litet tips så här i juletid är att bjuda på pepparkakssticks. Jag kavlade ut degen och skar lagom breda "stänger", gräddade och när de svalnat dekorerade jag med kristyr.



Related Posts with Thumbnails

RSS 2.0
Top Hem & Trädgård bloggar noscript>Ellas Inspiration -  för ditt ... - Tailsweep Analytics ellas inspiration © 2009 All Rights Reserved