Helt OK om du frågar först...

/ Permalink / 29
Ikväll gjorde jag en upptäckt som gjorde mig en aning upprörd! Av en slump så fick jag syn på en av mina privata bloggbilder på google och länken visade sig gå till en välkänd tidning som använder sig av läsarbloggar. Det visade sig att en av dessa bloggare visst är ett riktigt fans, så tillvida att personen ifråga gjort flera inlägg där man hämtat både inspiration, bild och ibland t.o.m text (!) från mina inlägg. Lite smickrande kanske men en aning surt då personen i fråga vare sig skrivit att bilderna kom från mig eller länkat tillbaks.

Jag förstår att personen ifråga är en flitig gäst här i bloggen så jag vill rikta en uppmaning till dig (och andra klåfingriga). Det är helt OK att låna bilder från mig MEN skriv att du har lånat bilden här hos mig, länka gärna tillbaks och fråga helst först! Jag tycker bara att det är otroligt roligt om mina bilder sprids MEN då får man också berätta att de kommer från mig och inte göra inlägg så att läsarna tror att det är dina bilder du visar.

UPPDATERING: Det visade sig att inläggen den här personen skrivit i flera fall är direkt hämtade från min egna vardag med mina privata bilder och det är verkligen på gränsen till skrämmande. Så NEJ, i ditt fall hade det INTE varit OK om du ens hade frågat!!


Foto: Karin Borg/Ellas Inspiration
#1 - - Helen:

Trist när någon "knycker" så, hoppas att den som har gjort det slutar!

#2 - - Annica:

Hej där!

Inget vidare med stöld av både ord och bild , tråkigt.

Men vilka fin fina blommor!

Kram Annica.

#3 - - kerstin:

Jag förstår att du blir besviken. Jag skulle känna på samma sätt om mina bilder lånas utan lov.

Härliga bilder på blomman i alla fall. :) Jag fick fina blommor av mor o far idag. Ranunkler och videkissar. Underbart vackert. :)

Ha det gott.

#4 - - Dahlarna:

Vilket bra inlägg. Jag var med om samma sak förra veckan - men "bara" med en bild som var lånad från mig utan "tillstånd". Helt OK för min del om de frågar först & länkar tillbaka till mig. Att de till & med hade tagit text från dig... Tråkigt! Det är ju samtidigt hedrande att de gillar bilderna man visar - men på ett fult sätt. Man måste ju kunna stå för det! Ta hand om dig! KRAMAR!

#5 - - Dahlarna:

Blir ju lite nyfiken på vilken tidning det är... Finns det fler bloggar som är kopierade på samma sätt som din??? KRAM igen!

#6 - - Ellas Inspiration:

Hej Dahlarna!



Tidningen är en som jag har stor respekt för och av den anledningen väljer jag att inte publicera namnet då inläggen som det rör är på en sk. "läsarblogg". Jag har ikväll haft kontakt med Chefredaktör & ansvarig utgivare som insett allvaret och de kommer agera snarast. Men visst är din fråga relevant, man undrar ju hur många sådana här bloggar det finns som lever ett liv genom någon annan...



Kram Karin

#7 - - Emma:

Nej vet du vad, det här var helt horribel läsning...så otroligt tråkigt (och läskigt!). Jag hoppas verkligen det ordnar upp sig!



Så kan man ju undra vilken slags person som gör nåt sånt...hämta inspiration hos andra är en sak, låna bilder (med tillåtelse!) för att framhäva det man tycker är vackert hos någon annan är också en sak, men ren och skär kopiering och framställa det som sitt eget...helt enkelt patetiskt.

Men, när man har så fin blog som din så finns ju alltid risken, du får försöka se det som en "komplimang".



Sköt om dig!

Kram

#8 - - Charlotte:

Men gud vilket obehagligt beteende! Läskigt. Hoppas det inte var hos oss.

#9 - - Inspirera Mera:

Men du, vad tråkigt! Vad bra att de tar det allvarligt. Kram på dig

#10 - - Proforma:

Men du... så fräckt! Så tråkigt när dom gör så och lånat både bild, text och dina idéer! Att de bara kan med... skäms!

Bra gjort att ta kontakt med ansvariga så de kan agera!

Kram

#11 - - Ninni:

Läste om stölden hos Kerstin så jag ville veta lite mera...Fy vad trist!!!Tänk att det finns så fräcka och fantasilösa människor!Tror man inte att det kommer att uppdagas??

Hoppas att det går att stoppa!

#12 - - Carina - inspirera:

Nej, det var väl långt ifrån ok. Jag känner att jag blir väldigt upprörd och besviken...så får man väl inte göra!

Bra att du belyser problemet iallafall, har inte tänkt så långt faktiskt...

Kramen.

#13 - - Livet i byn:

Ush så trist, jag hoppas verkligen det löser sig. Dock tror jag det är mer vanligt än vad man tror.



~Livet i byn

#14 - - Petra:

Det var fräckt, tycker jag.

#15 - - Mirka:

Nej vad tråkigt det blir när sånt händer. Jag hoppas att personen i fråga plockar bort sina inlägg efter att ha läst detta inlägget! (och alla andra eventuella bildtjuvar också)

#16 - - J o h a n n a - Inredning & pyssel:

Nej usch va trist när sånt händer! Jag har också varit med om att folk har lånat bilder från mig utan att fråga och inte länkat tillbaka till mig. Och det tycker jag inte känns helt okej, men detta var ju ännu värre! Hoppas personen tar bort bilderna! Kram

#17 - - Linda P:

Ameeeeen, hallå! Låna bilder gör vi ju alla oftast med tillstånd och tydlig referens, men som jag förstår det utger personen sig för att själv ha tagit bild och text?!?!?!? Jag skulle också vilja veta om hon tagit bilder från andra som mig själv kanske?? Kan du inte maila?



KRAM

#18 - - Cissi:

Vad läskigt! Man måste verkligen vara fantasilös om man känner att man måste stjäla från andra.

Kram cissi

#19 - - Skönt Hemma:

Men usch vad otäckt, sånt ger mig rysningar! Knepiga människor det finns därute. Det är väl lite därför jag försöker hålla mig anonym och inte visa bilder på barnens ansikten osv.

Jag skulle också vilja veta vem det är så du får gärna maila mig skonthemma@live.se



Många kramar

#20 - - naija aka gumselina:

det kommer alltid att finnas copycats tyvärr

#21 - - Hem och Lycka:

Näee, fy vad fult gjort!



kram

#22 - - Sofie:

Vad fräckt! Jag har aldrig förstått grejen med att kopiera andra. Man vill väl ändå ha respons för någonting man själv fotat, skapat, gjort etc. Att ta åt sig äran som någon annan står bakom är så fult. Bra skrivet inlägg, hoppas du får ha dina bilder och texter ifred nu. Vilken tur du upptäckte det! Kram, Sofie

#23 - - Anna-Karin:

Så trist att något sådant här händer, känns otroligt oseriöst. Lägg in högerklickskydd på bloggen Karin. Jag vet att det inte är något säkert skydd. Men alltid stoppar det några procent.

#24 - - Kikan:

Nä fy vad läskigt och knäppt!!! Folk är ju inte kloka! Kram Kikan

#25 - - Kikan:

Nä fy vad läskigt och knäppt!!! Folk är ju inte kloka! Kram Kikan

#26 - - Katja:

usch vad jobbigt! inte alls roligt!

#27 - - Iris:

Vad otäckt.. jag blir så förvånad när folk gör så, det är väl självklart att man inte kan sno folks bilder. Och att sno din text är ju bara konstigt.. hoppas människan skäms nu och lägger av.



kram /iris

#28 - - Anneli:

Jag blir tyvärr inte alls förvånad, det finns tom människor/företag som stjäl bilder och skrivet material för att använda på sina egna hemsidor (nätbutiker). Fotografier som ägs av Cosas har vid flera tillfällen hittats på andra nätbutiker. Även hela textsjok från A till Ö har kopierats. Det verkar som om det spridit sig en trend om att allt som finns på nätet är allmän egendom. Jag tror att vi alla måste bli duktigare på att påpeka för "tjuvarna" att de stulit när vi hittar stöldgods.

#29 - - Blomsterpassion:

Tragisk historia, måste kännas obehagligt för dig. Hoppas tidningen tar bort allt stulet material bums. Skickar en tröstblomma till dig. Mvh // Annika

Till top