En riktig söt klassiker
Som tradition efter skolavslutningen är det alltid dags för fika hemma hos oss. Barnen önskade sig en "kaka som är kladdig i mitten" så det slängde jag ihop igår kväll. Valde att göra dubbelsats för att få en lite högre kaka och den har vi nu avnjutit tillsammans med glass och jordgubbar. Mums!
Receptet har jag hittat i Maria Öhrn bok "Kladdkakor" och helt enkelt dubblat det. Nedan hittar ni grundreceptet om ni vill göra en lite tunnare variant.
Klassisk Kladdkaka
Du behöver:
Ströbröd
100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
3. Smält smöret på låg värme.
4. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt sönder eventuella klumpar. (Jag brukar sila mjölet så det blir riktigt fint)
6. Häll smeten i formen och grädda cirka 20 minuter (Jag brukar grädda 13 minuter för enkel smet, och 25 för dubbel)
Mm så gott ! Vilket ljuvligt fat, undrar var man kan hitta det ? (: