Frozen cheesecake med kola på pepparkaksbotten

Bak & Mat, Högtider - stora & små, Kök / Permalink / 0

Plötsligt händer det! Ja, som ni märkt har aktiviteten på bloggen varit väldigt låg men däremot är jag desto flitigare på Instagram så missa inte mina inlägg där. Men det är ju snart JUL så vad passar väl bättre än att jag smiter in och bjuder på ett smarrigt recept. Igår hade vi nämligen vårt traditionsenliga adventsfika och då gjorde jag den i särklass godaste frysta cheesecaken någonsin. Ja, det är inte bara jag som tyckte detta utan samtliga gav tummen upp. Så jag måste ju helt enkelt dela med mig av det goda receptet som efter viss modifiering även funkade perfekt för dottern som har diabetes.

 

Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
 

Frozen cheesecake med kola på pepparkaksbotten

Så här gör du:

Botten:
200 g pepparkakor (jag använde en sort utan tillsatt socker)
50 g smör

Mixa ihop pepparkakor till smulor. Smält smöret och blanda ner i pepparkakssmulet. Använd en form på 24 cm med avtagbarkant och klä botten med bakplåtpapper. Tryck ut pepparkaksmassan i formen och ställ i frysen. Under tiden är det dags för glassmeten.

Glassmet:
2 äggulor
1 dl socker (jag tog ICA sötströ)
1 tsk vaniljsocker
200 g Philadephia ost (vanlig)
2 dl grädde
2 äggvitor

Du behöver 3 skålar/bunkar för detta moment. Dela äggulor och vitor i var sin bunke. Vispa äggulorna, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i sin bunke. Vispa upp grädden i en ny bunke. Vispa ner philadelphiaost i ägguleröran. Rör även ner grädden och vänd till sist ner äggvitan försiktigt och rör om.

Kola:
1 burk karamelliserad mjölk

Tag ut formen ur frysen och bred på kolan i ett jämnt lager. Häll på glassmeten. Täck formen med folie och ställ i frysen minst 8 timmar. Helst över natten.

Dekorera med lingon före servering och låt den gärna så framme en stund innan så den hinner tina något. Mycket godare då!  

Klar att avnjutas!

 

Tips! Byt ut pepparkakorna mot digestive om du vill ha den mindre ”julig”…

Till top