Rabarberkladdkaka med crumble
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Rabarberkladdkaka med crumble
Smeten
- 150 g smör, smält
- 2 ½ dl strösocker
- 1 nypa salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 ägg
- 1 ¾ dl vetemjöl
Fyllning
- 3 stjälkar rabarber, skalade & skurna i bitar
- 0,5 msk strösocker
Crumble
- 75 g kallt smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader. Sänk till ca 155 grader om du har varmluft.
- Smält smöret i en kastrull. Ta bort från spisen och häll i resten av ingredienserna till smeten i kastrullen. Rör ihop till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
- Skala rabarbern och skär den i mindre bitar.
- Lägg rabarbern på smeten i formen och strö lite socker över.
- Crumble: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Smula över smeten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Tänk på att den ska vara lite kladdig i mitten.
- Låt den kallna i formen.
- Servera med vaniljsås eller glass.