Rabarberkladdkaka med crumble

Bak & Mat, Inspiration / rabarber, rabarberkladdkaka / Permalink / 0
Vill önska er en riktigt mysig nationaldag med ett smarrigt recept. Här hemma firar vi med en rabarberkladdkaka med crumble bakad imorse. Den är nog ännu godare om man bakar och låter den stå till sig ett dygn. Vi får se om det blir något kvar att avsmaka imorrn... 

(null)
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration 

Rabarberkladdkaka med crumble 

Smeten

  • 150 g smör, smält
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 1 ¾ dl vetemjöl 

Fyllning

  • 3 stjälkar rabarber, skalade & skurna i bitar
  • 0,5 msk strösocker

Crumble

  • 75 g kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
(null)
Foto: Karin Borg - Ellas Inspiration 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Sänk till ca 155 grader om du har varmluft. 
  2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från spisen och häll i resten av ingredienserna till smeten i kastrullen. Rör ihop till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
  4. Skala rabarbern och skär den i mindre bitar. 
  5. Lägg rabarbern på smeten i formen och strö lite socker över. 
  6. Crumble: Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Smula över smeten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Tänk på att den ska vara lite kladdig i mitten.
  8. Låt den kallna i formen. 
  9. Servera med vaniljsås eller glass. 
Till top